Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Diploma de MBA, „pasaport” catre un loc de munca in alta tara?

10 Iunie 2014
    

Posibilitatea de a testa modelul occidental de lucru si de studiu, precum si oportunitatea de a lucra cu oameni cu experienta internationala sunt doua dintre cele mai importante motivatii pentru inscrierea la MBA a absolventilor din Romania, potrivit rezultatelor sondajului ZF realizat in randul absolventilor din ultimele promotii ale programelor locale.

Circa 80% din absolventii de MBA au spus ca nu au mai lucrat intr-o tara straina inainte de a urma un MBA, acesta fiind si unul dintre cele mai importante motivatii pentru alegerea unui astfel de program.

„Strainii sunt atenti la orice punct si virgula. In primul rand experienta straina aduce o rigurozitate mult mai mare pe toate segmentele, atat la corectarea proiectelor, cat si la evaluarea unor opinii sau declaratii. Profesorii straini ofera mai mult feedback, sunt mai atenti si acorda o importanta foarte mare detaliilor. Pe plan intern, am avut colegi care mi-au spus ca profesorii trec mult mai usor peste chestiuni pe care studentii le considera uneori importante“, spune Robert Staicut, absolvent al programului de MBA oferit de Open University Business School.

Peste jumatate din absolventii de MBA din ultimul an, respectiv 53%, lucreaza in firme cu peste 250 de angajati, semn ca, desi lucreaza in companii mari, poate multinationale, inca nu au avut ocazia de a prelua un rol in alta tara. Rezultatele cercearii ZF arata ca 20% din absolventi lucreaza in IMM-uri, care au intre 50 si 250 de angajati, iar 27% in firme cu mai putin de 50 de angajati. In privinta celor 20% din absolventii care au avut oportunitatea de a lucra in afara Romaniei, cei mai multi au indicat faptul ca au avut roluri internationale in Germania, Franta, Austria si Marea Britanie, dar si in tari ca SUA, Canada sau Arabia Saudita. Feedbackul, un alt termen important in cultura corporatista din Romania dupa anul 2000, este un alt element apreciat de studentii romani care urmeaza programe straine. Coroborat cu o rigurozitate crescuta, feedbackul pare sa faca diferenta in opiniile absolventilor romani referitoare la principalele diferente intre cursurile organizate de universitatile locale si cele straine.

„A fost o experienta foarte buna. Noi ne-am organizat acolo pe echipe si cred ca aaa se lucreaza si in firmele in care exista oameni cu experienta internationala“, spune Beatrice Neagu, absolventa programului de MBA oferit de INDE – Institutul National de Dezvoltare Economica, program creat in urma unui acord interguvernamental intre Romania si Franta. „Inainte de MBA, eu am facut managementul afacerilor la o scoala romaneasca si pot sa spun ca nu s-a comparat deloc cu ce se face la programele straine. Mi-ar placea sa pot sa am ocazia si sa lucrez cu oameni din strainatate, mai mult pentru experienta, nu neaparat pentru bani“, spune Beatrice Neagu.

Sursa: Ziarul Financiar / Top MBA aprilie 2014